БЪЛХИ

Биология на бълхите

Опаразитяването с бълхи е един от най-честите проблеми при кучетата и котките. Традиционно сезонът на бълхите обхваща периода от април до ноември. Но в жилищата, където температурата е благоприятна за тяхното развитие, те са проблем през цялата година. Най-често се срещат два вида бълхи: котешка и кучешка. Ако кучето и котката живеят заедно обикновено котката е виновник за опаразитяването и на кучето, защото котешката бълха може да се размножава както върху котките, така и върху кучетата. Тя може също да се предаде на хората и на другите домашни животни.

-Възрастните бълхи, живеят върху кучето и котката. Освен досадния сърбеж, те могат да причинят алергичен дерматит, поради съдържащите се в слюнката им алергени. Алергичния дерматит, причиняван от бълхи е много често срещано кожно заболяване при котките и кучетата. Неговото лечение е продължително и скъпо.

БЪЛХИ

Възрастните бълхи, които се виждат върху животните представляват едва 5% от бълхите през целия им жизнен цикъл. Останалите 95% са под формата на яйца, ларви и какавиди. След като се напият с кръв женските бълхи снасят яйца. Една бълха, която се вижда върху животното, снася огромен брой яйца, от които се излюпват много ларви. Те са в околната среда и не могат да се видят. Възрастните бълхи могат да се намерят върху кучето и котката през цялата година.

- Яйцата се снасят от възрастните бълхи върху животното. Те остават за кратко време (няколко часа) в козината на кучето или котката. След това яйцата падат на земята като попадат в местата, които най-често се посещават от животните – местата им за почивка, пода, килимите, мебелите, двора ... и поради малките си размери остават незабелязани. От яйцата обикновено за около два до пет дни се излюпват ларви.

-Ларвите са много малки и светли на цвят. Те могат да се придвижват до 50 cм на ден. Имат светлинна чувствителност, поради което обикновено се крият в пукнатините на дървени повърхности. Хранят се с органични отпадъци, фекалии на възрастни бълхи, мъртви кожни клетки, които падат от животните и дори яйца на глисти. От една до две седмици ларвите се превръщат в какавиди.

-Какавидите са етап от развитието на бълхите, който може да бъде много продължителен (до 140 дни). Те са изключително устойчиви на въздействието на топлина, изсушаване, влага ... Прахта, която залепва по каквидата, действа като защитна ”гъба” и я пази дори от действието на инсектицидни химически средства. Какавидите много трудно се отсраняват с прахосмукачка. При наличие на благоприятни условия (повишаване на температурата, увеличаване на концентрацията на въглероден двуокис, вибрации в околността) какавидите много бързо се превръщат във възрастни бълхи.

Новите възрастни бълхи веднага започват да търсят своя гостоприемник - котка или куче. Те имат удивителна способност да скачат и веднъж намерили своя гостоприемник - кучето или котката, те веднага започват да се хранят с кръв.

Цялостното развитие на бълхите продължава от 21 до 28 дни.

БЪЛХИ

Пренасяне на заболявания

Бълхите могат да пренасят и предават някои патогени - бартонели, рикетсии, тенията Dipylidium caninum и др.

БЪЛХИ

Опаразитяване с бълхи

Противно на общоприетото схващане, кучето или котката не се опаразитяват с бълхи, които "скачат" върху тях от други кучета и котки. Това става в много редки случай. Източник на бълхите върху кучето и котката е опаразитената с яйца, ларви и какавиди среда. Това може да бъде вашия дом или мястото, където животните ходят на разходка. В тази среда непрекъснато се получават нови възрастни бълхи, които ”търсят” своя гостоприемник. Веднъж скочила върху животното бълхата много рядко може да го напусне. Обикновено това става, когато температурата на тялото му падне. Направени са различни експерименти:

  • опаразитено с бълхи куче се поставя в среда, свободна от бълхи, заедно с неопаразитено куче;
  • куче без бълхи се поставя в опаразитена среда.

Резултатите показват, че само в 5% от първия експеримент неопаразитените кучета се опаразитяват, докато при втория експеримент в 90% от случаите кучетата се опаразитяват. Следователно, основен източник за опаразитяване на кучета и котки с бълхи е средата, която те обитават. Поради това обезпаразитяването на средата трябва да бъде включено в мерките за цялостен контрол върху бълхите.

Цикъл на развитие на бълхите

Развитието цикъл на бълхите